Nyeste kommentarer

05.01 | 20:52

Hei jeg er ny og vil gjerne komme den 7 januar. Hva er adressen til dere? Jeg prøver meg på å bygge opp tog bane.

05.09 | 11:26

Hei, hvor er det mulig å få tekniske opplysninger om flåmsbanen?

11.10 | 13:37

open-source

02.10 | 07:02

calculating

Del denne siden

Trekning av THGs Høstbasar 2023 med vinnere. Tusen takk for støtte og velvillighet til alle deltakere på Høstbasar. Sponsorer Kristensen Bygg, Hageland Midttun, THG medlemmer og venner. 1. gevinst: Bestikksett m/koffert for 12 personer. Vinner: Kjetil Unneland 2. gevinst: Arbeidslampe m/ stativ/oppladbart. Vinner: Arild Antonsen 3. gevinst: Rosendahl Crand Cru, serveringsskåler. Vinner: Sølvi Vestbø. 4. gevinst: Tursett Vikafjell. Vinner: Oddvin Husa 5. gevinst: Skrutrekker sett, Meec Tools. Vinner: Renante Maata 6. gevinst: Lyslykt for telys. Vinner: Ragna Eliassen 7. gevinst: Multiverktøy -Kayoba. Vinner: Karl Åge Holm 8. gevinst: Tursett m/ 2 stk. lommelykt. Vinner: Egil Eliassen 9. gevinst: Kakefat. Vinner: Egil Eliassen 10. gevinst: Thermo kopp. Vinner: Eivind Haugen 11. gevinst: Fleece pledd. Vinner: Karl Åge Holm 12. gevinst: Snøkost med skrape. Vinner: Dag Valdersnes 13. gevinst: Presisjonsskrutrekker sett. Vinner: Susann Wold 14. gevinst: 4 pack drikkeglass. Vinner: Arnfinn Vindheim 15. gevinst: Verktøysett. Vinner: Ruben Vindheim 16. gevinst: Reise elektronikk bag m/datakabel. Vinner: Bjørn Otto Hansen 17: gevinst: Limpistol. Vinner: Arild Antonsen. 18: Hofteveske for reise. Vinner: Vivian Poopalasingam. 19. gevinst: Solcelledrevet fakkel. Vinner: Jarle Eidsheim 20. gevinst: Hodelykt. Vinner: Geir Asle Vindheim 21. gevinst: Forundringspakke. Vinner: Solveig Fjeldstad 22. gevinst: Forundringspakke. Vinner: Mikael Lie 23: gevinst: Forundringspakke: Vinner: Ole Kristian Askeland 24: gevinst: Forundringspakke. Vinner: Torill Høgberg. 25. gevinst: Forundringspakke: Vinner: Karl Åge Holm 26: gevinst: Blomst/plante: Vinner: Oddmund Eidsheim 27: gevinst: Blomst /plante. Vinner: Astrid Fredheim 28: gevinst: Blomst/plante: Vinner: Torill Høgberg 29. gevinst: Blomst/plante: Vinner: Mikael Lie 30. gevinst: Blomst/plante: Vinner: Geir Øyvind Larsen.

Bønesdagen 2016

Bønesdagen gikk av stabelen lørdag 12. mars i Bønes kirke. THG stilte med dobbel bilbane, stand og flysimulator. Vi var bare to fra THG som representerte klubben. Det ble mest hektisk for Rune, og jeg avlastet litt mot bilbanene. Simulatoren gikk jo mer av seg selv, og Rune Karstensen gjorde en kjempeinnsats! Alt var til stor glede for voksne og barn. THG delte ut en god del kort til interesserte. Den store oppmerksomheten tiltrakk også en av lederne i Bønes Tria, som var interessert i å informere om dette på Tria-samlingene. De vil gjerne ha et forslag til dato med åpen samling der de kan oppfordre foreldre til å ta med barna til THG.

(Bønes TRIA har samlinger i Bønes kirke med målgruppen gutter og jenter i skolealder. TRIA aktivitetsgruppe holder på med sang og musikk, men også lego.)

Tekst: Steinar Moen

Gave fra Fana Sparebank

Nok engang bidrar Fana Sparebank, vår 2015, til en bedre økonomi for THG. Klubben har mottatt gave fra banken på kr 10.000 og kan med dette satse enda mer på utadrettete aktiviteter og at flere får ta del i klubbens arbeid. I fjor mottok THG tilsvarende beløp fra Fana Sparebank, og vi er glade for at banken bidrar med å støtte lokale klubber økonomisk.

Kråkenesdagen november 2015

Teknisk Hobbygruppe arrangerte Kråkenesdagen for andre gang. Klubben hadde håpet på flere besøkende, men en del av skylden for lavere fremmøte enn ventet får det fine været ta. Arrangementet dekket et bredt spekter av tilbud for de besøkende, enten de ville se og kjøre bilbane, RC-biler, flysimulator eller se den store modelljernbanen THG hadde laget til. Det var også et rikt tilbud for den som ville kjøpe noe til seg selv eller en gave. Det var maleriutstilling, hjemmelagde strikkeprodukter, syltetøy, konfekt og sild, flotte veggdekorasjoner og smykker. I tillegg var det noen lokale forretningsdrivende som hadde en stand. Et av selskapene står Øystein og Benedicte Solvang for (bildet), som tilbyr måling og tiltak mot radon i hjemmet. 

Tur til Trygve på Dale

Lørdag 18. april reiste en gjeng fra THG til Dale for å besøke Trygve. Nå har det gått ett år siden sist, og mye har skjedd hjemme hos Trygve siden det. Modelljernbanen er blitt lengre og utstillingen større. 

Det er alltid kjekt å se på modellsamlingen til Trygve. Gjestfriheten er stor og det vanket både god middag, kaffe og kake på de besøkende. Bildet viser at det var fint vær denne dagen og gjestene trakk ut på terrassen på Dale.

Hobbymessen 2015

Se film fra årets Hobbymesse her: ttp://youtu.be/hA-pke2ldNk

THG er godt fornøyd med årets Hobbymesse. Det var rundt 1000 besøkende lørdag og søndag, og kafeteriaen solgte godt begge dagene. Denne messen er den syvende i rekken og er et samarbeid mellom Norsk Jernbaneklubb avdeling Bergen og Teknisk Hobbygruppe. 

Utstillingene på messen var håndarbeid og forskjellige hobbysamlinger. Fjernstyrte båter, gravemaskiner og biler. LEGO-tog, modellbiler og anleggsmaskiner, modellfly, modelljernbane, frimerker og diorama. Det ble også salg av brukte bøker, diverse håndarbeid og gammel og ny modelljernbane.

Vil du være med å bygge modellbåt?

I THG har de fleste medlemmene prosjekter de bygger på. Noen jobber med togmodeller, andre med biler, båt og andre oppgaver. Olav Hagen og Arild Førland arbeider med båter. Olav er kommet i gang med sin Seabex One subsea-båt med flere elektromotorer. Dette arbeidet kommer til å ta tid, og han kommer ikke til å bli ferdig denne vinteren. Bildet viser skroget av båten, og oppå subseabåten står en uferdig modell av seilbåten Arild bygger på. Seilbåten, Cayenne, skal bli en modell av sin egen båt som er på 42 fot. Han har funnet tegninger av båten på nett og bruker disse til å lage en modell av båten i isopor. Går du også i tanker om å bygge en modellbåt, så ta kontakt med klubben som har medlemmer med gode ideer, og du kan være med å styrke kompetansen på feltet. 

Nydelig suppe på årsfesten

THGs årsmøte 2015 gikk unna på en time. Mads Erichsen sto på valg, men var ikke interessert i en ny valgperiode. Nominasjonskomiteen foreslo derfor å bytte ham ut med Olav Hagen, noe Olav sa ja til, og ble på årsmøtet valgt inn i styret. Geir Asle Vindheim og Dag Henning Johnsen sto også på valg, og ble gjenvalgt. 

Etter årsmøtet sto årsfesten på programmet. Den begynte med mat og drikke, og denne gang var det skalldyrsuppe på menyen (bildet). Kokken, André Fjeldstad, begynte på suppen dagen før og gjorde den ferdig like før den ble servert. Suppen var nydelig, og kokken, som var til stede på festen, fikk mye ros for en sjeldent god rett. Det ble også severt stroganoff gryterett og deilig dessert. Senere ble det også kaffe, hvit dame og sjokoladekake, og sang.

Den tradisjonelle basaren ble gjennomført med mange fine premier og gode kommentarer og godt humør.

Video fra nattkjøring

Kråkenesdagen første gang

Kråkenesdagen er for første gang arrangert og godt over 100 betalende gjester var på besøk. Med mange lokale utstillere og THG med flere stands gikk arrangementet greit i det store bygget på Kråkenes. Selv om mye kan forbedres om THG skal organisere messe neste år, så var årets arrangement godt gjennomført med mange frivillige medarbeidere. THG stod selv for flere interessante stands, spesielt for barna, med bilbane, flysimulator og flere modelljernbaner. Kanskje en enda bedre Kråkenesdagen kan gå av stabelen neste år. 

Modelljernbanemessen 25 år

Det var stor interesse for jubileumsutstillingen til Norsk Jernbaneklubb Bergen i år. Været gjorde sitt til at flere søkte inn i messelokalene denne helgen. I forbindelse med årets arrangement var det mange utstillere fra hele landet som viste frem store modelljernbaneanlegg. Modellanleggene viste at det var lagt ned mye kreativt arbeid der detaljer er av stor betydning. Utstillere fra Oslo-regionen, Haugalandet og Voss var blant de som hadde tatt veien til Slettebakken og gjorde 25-årsjubileet til den beste utstillingen på lenge. THG stilte med tre utstillinger og bidrog til en interessant helg for publikum i Turnhallen. Bilder fra Jernbanemessen finner du i venstre spalte på nettsiden til THG. 

THG på Facebook

Nå kan du knytte deg til THGs Facebook-profil og holde deg oppdatert og komme med kommentarer om du vil. "THG Bergen" er navnet på profilen og er nylig lansert og brukt  en del i forbindelse med Hobbymessen 2014. Se på THG Bergen på Facebook og knytt deg til den.

Trebåtfestival i Hardanger

I nydelig vær reiste THG lørdag 14. juni til Hardanger Trebåtfestival i Norheimsund. Reiseleder Geir Asle sørget for å fylle opp bilen til Lars K., som er en 10-seter. Her var det skøyter og andre trebåter.  Strandebarmer og Oselvar, færing og seksring. Det var mange flotte båter å se. Båtene ligger bortetter og entusiaster viser frem klenodiene sine som de har pusset og vedlikeholdt og brukt mye tid på. Når man ser det endelige resultatet, så er hver time som er brukt i arbeidet verdt det. Er fjorden og fjellene i Hardanger fin en slik sommerdag, så er det heller ikke noe å si på båtene som skinner så fine der de ligger. Neste år er det gjerne enda flere trebåtentusiaster fra THG som tar turen til Hardanger og nyter fellesskapet, mat og drikke. Turen er verdt det!

Video fra turen til Dale

Nå kan du se en video fra turen THG hadde til Dalekvam og Trygve i mars. Se den fantastiske modellsamlingen til Trygve og bilder av gjengen som besøkte ham. Trygve tok imot 10 gjester fra THG og gav dem en omvisning i modellsamlingen og serverte dem middag og kaffe og kake denne lørdagen.

Se videoen på denne lenken:

https://www.youtube.com/watch?v=McF5SDp9qTs&feature=youtu.be

Gi grasrotandel til THG

Det har vært mulig å gi sin grasrotandel til Teknisk Hobbygruppe, Bergen, siden 2009. De som spiller hos Norsk Tipping, kan gi sin andel til THG uten at det koster noe ekstra. Om du ikke er knyttet til denne ordningen i dag, er det enkelt å gjøre det. 

Ved spill hos Norsk Tipping vil 5 prosent av innsatsen gå direkte til THG (gjelder ikke Extra og Flax). Merk at Grasrotandelen ikke på noen måte går ut over innsatsen eller premien din. Du trenger Norsk Tipping Spillerkort for å knytte deg til Grasrotandelen. Spillerkort får du kjøpt hos kommisjonær, eller du kan bestille det på www.norsk-tipping.no .

Vi oppfordrer deg til å knytte deg til ordningen allerede i dag, og du gjør det på en av følgende måter:

1. Hos Kommisjonær: Ta med deg strekkoden og ditt spillerkort til en av Norsk Tippings mange kommisjonærer. 

2. SMS: GRASROTANDELEN 992271078 til 2020 (tjenesten er gratis). 

3. Internett: grasrotandelen.no eller norsk-tipping.no

4. Norsk Tipping Mobilspill.

Mer informasjon finnes på www.grasrotandelen.no. Her vil du også kunne følge med på hvor mye Grasrotandelene genererer for de enkelte Grasrotmottakerne.

THGs organisasjonsnummer er 992271078.  

Takk for at du støtter THG via Grasrotandelen!

Video fra Hobbymessen 2014

Årets Hobbymesse er over og nok et godt arrangement er blitt gjennomført av mange utstillere og organisasjoner. Messen førte til et pent overskudd for Hobbykameratene og THG, noe som gjør at klubbene vil satse på et slikt arrangement neste år.

Under her har du lenker til både bilder og film fra messen.

Her er en 6-minutters video av modelltogene til THG fra Hobbymessen 2014:  

http://www.youtube.com/watch?v=Vn47AMeHjjk

Denne videoen er på vel 2 minutter og viser litt av flere utstillinger på Hobbymessen 2014: 

http://www.youtube.com/watch?v=30BqZKdr2b8 

Se også billedsamlingen fra Hobbymessen 2014 i venstre spalte på nettsiden ved å trykke på "Hobbymessen 2014".

Dramatisk modelltogkrasj

Se video på Youtube fra THGs stand i Credokirken. Flere fine modellokomotiver med vogner kan du se, og et uhell under kjøring der tre togsett kolliderer. Dramatisk for modelltogbransjen, men det ble heldigvis ikke skade på personer eller materiell. Må ses! 

http://www.youtube.com/watch?v=05HpiAaE-iE

Film av "Big Boy" og "Big Jack"

Sjekk videoen til Frode Espedal av en HO-modell av Rivarossis "Big Boy". Det er en enkel og kort snutt av dette lokomotivet som rygger rundt en halv sving. Mange amerikanere og italienere er spesielt interessert i denne lille snutten. Loket er digitalt og med lyd. Den originale “Big Boy” var på 600 tonn og 40 meter lang og var bygd på 1930-tallet. http://youtu.be/MoXnzkxzgls

Den andre lenken er fra to HO-diesel-lok-modeller av de amerikanske merkene Athearn og Bachmann. Det ene loket (Athearn) er med lyd og er modellen av GP 15-1. Det andre loket er en modell av et av verdens største diesel-lok i sin tid av det amerikanske DD40AX med hele 8 akslinger og modellen trekker på alle 8 akslene og har 2 elektromotorer om bord. Dette er digitalt, men uten lyd. I denne "videoen" har Frode selv komponert og spilt inn musikken. http://youtu.be/dlHLut0C2aE

Tiårsjubileet til THG

Fredag 25. oktober 2013 feiret medlemmer av THG tiårsjubileet for klubben. 22 medlemmer var samlet til flott fest som initiativtakere i klubben hadde invitert til. I denne anledningen ble det servert gryterett, og de som ville ha rømmegrøt kunne forsyne seg av den. Det ble også bestilt inn en stor hvit dame som skulle holde til alle gjestene, og det gjorde det. Medlemmene i klubben, som liker gode kaker, greide ikke den store oppgaven å spise den opp. 

Klubbleder Geir Asle Vindheim holdt en tale der han fortalte om klubbens historie og de første årene i lokaler på Danmarks plass. Senere ble sløydsalen til Bergen Kristne grunnskole brukt før klubben fikk ta i bruk de lokalene den har i dag. Geir Larsen (bildet) og Arild Antonsen takket så mye klubbleder Geir Asle for alt arbeide han har lagt ned i klubben. Uten han ville aldri THG vært det den er i dag. 

Senere var det basar med mange fine artikler som ble loddet ut. Det skaper alltid en god stemning med denne basaren og kommentarene sitter løst. Se bilder fra festen i spalten til venstre under "Tiårsfest i bilder". 

Om det er noen som vil gratulere klubben med jubileet på denne nettsiden, så legg inn en kommentar helt nederst på hovedsiden. Den som vil gi THG en jubileumsgave, kan bruke konto 9791.11.14538 og merke gaven med "jubileumsgave".

Tur til Miniatur Wonderland i 2013

Seks medlemmer av Hobbygruppen dro torsdag 22. august fra Bergen til Hamburg via København. På grunn av at vi ikke fikk sitte samlet på toget fra København til Hamburg som gikk 09.45, bestemte vi oss for å ta det som gikk 11.45. Vi fikk da bedre tid i Kongens by og spiste en god lunsj, eller frokost, før vi spaserte videre langs Vesterbrogade mot Nyhavn. 

Se videre reiseskildring i spalten til venstre "Miniatur Wunderland" og bildeserien "bilder - Wunderland". En videosnutt av reisen er lagt ut på Youtube:  http://www.youtube.com/watch?v=j4q38gnsuEc

På bildet er gruppen fra THG som besøkte Miniatur Wunderland.

Fjordsteam 2013

Det lå an til et skikkelig regvær lørdag formiddag under Fjordsteam-arrangementet, og det gjorde vel sitt til at oppslutningen fra Hobbygruppen ikke ble det helt store. Men Ernst, Geir Asle og Audun trosset været og fikk med seg Fjordsteam i regn og vind, og det været greier vi å leve med i Bergen. Hobbygruppen var om bord i blant annet tidligere nattruteskipet "Sandnes", det Geir Asle kjenner godt til fra tiden han var elev om bord. Under de verste regnbygene søkte Hobbygruppen ly om bord i "Nordstjernen" og nøt et god måltid i god atmosfære. Selv om det regnet mye lørdag formiddag, så var det mye fint vær de andre dagene av Fjordsteam. Fredag ettermiddag og kveld var det flere andre fra Hobbygruppen som tok turen til byen og så på attraksjonene. 

På bilde sitter fra venstre Ernst Klemen, Geir Asle Vindheim og Audun Yndestad om bord på "Nordstjernen". Foto: Helge Sunde

Se på flere bilder fra Fjordsteam 2013 i Bergen ved å gå til venstre spalte på "Fjordsteam 2013". 

Bergen stasjon 100 år

Lørdag 25. mai besøkte flere medlemmer av Hobbygruppen familiearrangementet på Jernbanestasjonen i Bergen. Bergen stasjon feiret 100 år og fikk besøk av  det 100 år gamle museumstoget til Norsk Jernbaneklubb med lokomotivet 18c 255 (se bildet øverst) og Norges siste spisevogn bygd i teak. Jernbanemusikken spilte denne dagen og og skapte en god stemning med fengende korpsmusikk samtidig som NSBs nyeste persontog ”Flirt” ankom stasjonshallen.  Ordfører Trude Drevland åpnet arrangementet og lokalhistoriker Jo Gjerde holdt et foredrag der han skisset opp historiske linjer for jernbanen her vest. Arrangementet ble avsluttet med operaoppsetningen  "Bergtatt", som er den første operaen som er fremført på stasjonen.

Bildetekst: Bjørn Otto Hansen (fra venstre) Geir-Asle Vindheim, Laszlo Kiss og Ernst Clemen foran fra Hobbygruppen besøkte Bergen stasjon sitt 100-årsjubileum og tok turen inn i damplokomotivet som besøkte stasjonen i anledningen. Se flere bilder i kolonnen på venstre side "Stasjonen 100 år".

En varm og spennende Kulturnatt i Bergen

Interessen for å være med trikken fra Møhlenpris til Egen var stor. Her er bilde av de som ikke kom med på første turen fra Møhlenpris.

THG besøkte kulturnatt på Bergen Tekniske Museum og så på utstillingen av gamle kjøretøy og maskiner. I Trikkestallen på Møhlenpris er det utstilling av landets eldste fungerende trykkeri, en dampmaskin i drift, historiske kjøretøy, lokomotiv, Fløibanevogner, motorsykler og motorer.  Interessen for å være med på trikketur fra Møhlenpris til Engen var stor denne varme høstkvelden i Bergen. 

Vinnere høstbasar 2023